Hästentrepenör

Driver en liten enskild firma med namnet HÄSNA – Häst och Åsna

samt Älgarås vagnmuseum

Förutom turismkörning med häst driver jag ett vagnmuseum med ca 200 vagnar, Mellösavagnen 1slädar och hästredskap från gamla tider i Älgarås.

Visning efter överenskommelse. Hyr även ut ekipage för evenemang och filminspelning. Den senaste filmen är om Astrid Lindgrens liv där jag hyrde ut 10 vagnar.

Är ansvarig för Vagnhistoriska Sällskapets vagnrenoveringskurser två gånger per år i Forsvik.

Har även startat upp, i samverkan med olika studieförbund, en föreläsning och bildspel om hur det var förr i tiden med hästar och vagnar, slädar och olika redskap. Tar ca 1 timme och har blivit mycket uppskattat.

Styrelsemedlem i Vagnhistoriska Sällskapet och Föreningen Sveriges Hästkörare (f.d Skogshästen)

Kontakta mig gärna för ett möte

Lasse kör wursten med Malva juli

hellstenlasse@gmail.com

070-2577499

Jag har nu en nordsvensk häst som går fritt på gården utanför Töreboda samt tre svarta Gotlandsruss .

Mitt sto, Malva, är född 2003 efter hingsten Skjerre från Hölö söder om Södertälje. Malva är en lugn dam som nu varit med om det mesta. Kört en hel del bröllop, sommarteater (Hedebyborna) i Trosa, filminspelning i Tidaholm, marknader, turistkörning vid Göta Kanal, tomtekörningar och olika slädturer. Malva används även på gården för diverse arbeten såsom snöplogning, harvning, vagnkörning och skogsarbete. Emellanåt tjänstgör hon även som ridhäst.

2011-08-20 16.45.17Malva o Doglas

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

Mina tre svarta Gotlandsruss där två är helbröder och en halvbror. Alla har samma pappa (Jagga Ess) och två är födda 2013 och lillebror 2014 på Lojstahed på Gotland. De heter Lojstark och Lojstabil (som är halvbröder) och Lojstaphan (helbror med Lojstabil) . De är inkörda och går enbett, i par och kommer att gå i trojka (tre i bredd). Lojstabil har även blivit riden med gott resultat. Har sytt upp selar och låtit bygga ett flertal parstänger mm för att kunna dra olika redskap och vagnar. Selarna är sydda av Solveig Axelsson och parstänger och lunningsbåge  är tillverkade av Tobias Hellman. En del konverteringar till par och trojka har jag gjort själv. Har börjat köra dem mer seriöst med gott resultat.Tyvärr har jag för långa ben för att rida dem. De trivs bra ihop med Malva och är otroligt lugna och samarbetsvilliga. Kommer att få jobba på gården i skogen och dra vagnar och slädar vid olika evenemang.

Almnäs

100 pinnar harvning april 2017

Russ starke, stabil

 

 

 

 

 

 

 

Staphan första plogtur 171212

 

 

 

 

 

 

 

 

Min valack, Rudolf, efter Smedsmo Lindar från Norge var född 2010 och var mörkbrun och en härlig herre. Han råkade tyvärr ut för en stakningsolycka den 24 mars  2015 och gick inte att rädda. Det blev för mycket inre blödningar och infektion . Han är nu en ny stjärna på hästhimlen. Han var otroligt arbetsvillig och användes för alla typer av körning och skulle precis börja ridas in. Han var precis mogen att ta sig an uppdrag i turistnäringen och skogsarbete, men tyvärr så var olyckan framme och tog hans liv. Det är med oerhörd stor sorg och saknad som Rudolf  lämnade mig. Han finns dock alltid i mitt minne och kommer alltid finnas där som den häst som skapade skratt, nöje och gemenskap.

Rudolf o Lasse efter skogsjobb augusti 2013

Rudolf på bron 7Rudolf plogar gångar

 

 

 

 

 

 

 

Stolte Sparre

En 4-årig valack vid namn Torp-Sparre efter Takt. Han är född och inkörd i Vittsjö hos en välkänd och duktig hästkarl. Han kastrerats den 25 maj 2015 och anlände till mig den 15 juni samma år. Sparre har används i skogen och utvecklats bra. Tyvärr blev det en skenfärd med sax och stock som jag inte kan förklara. Efter detta blev vårt förhållande inte så bra och ingen litade på någon. Han är nu återköpt av Sigvard i Skåne för att rehabiliteras. Fungerar bra i par och används bl.a för gräsklippning. Bara att önska lycka till för han är otrolig snygg.Sparre från Vittsjö 3 år

 

 

 

 

Jag har sysslat med hästar sedan slutet av 80-talet då min ena dotter blev fodervärd till en Shettis och jag köpte ett Nordisföl vid namn Packard. Han har varit min läromästare i 23 år och togs bort 2012 pga sjukdom. Har även sysslat med några andra raser samt haft några åsnor i min hand, därav namnet Häsna.

Så om ni önskar träffa mina hästar och mig eller titta in på mitt museum, så är ni välkomna att kontakta mig för ett möte. Jag kan erbjuda en del typer av körningar året runt och med alla möjliga typer av vagnar och slädar, de flesta från den gamla tiden.

hellstenlasse@gmail.com      070-2577499

Välkomna för ett äventyr

länkar:

http://www.vagnhistoriska.org

Hem